Bor det en IT-arkitekt i deg?

Kurs 21-24 januar 2019

Vil du vite hva det innebærer å jobbe som IT-arkitekt? I dette intensivkurset får du være med å drive arkitekturarbeidet i en fiktiv bedrift gjennom en syklus som spenner over et år. 

Påmelding

Kurset starter

Dag(er)

:

Time(r)

:

Minutt(er)

:

Sekund(er)

Hvorfor?

Ta det neste skrittet i din karriere. Som IT-arkitekt er du med å forme det store bildet. Denne utdanningen er legger fundamentet for din vei mot å bli en arkitekt.

Hvordan?

I dette grunnkurset for IT-arkitekter lærer du å benytte modeller og verktøy for å prioritere utifra bedriftens mål og skape, levere og opprettholde IT-arkitekturer. Kurset inngår i Iasa sitt sertifieringsprogram for IT-arkitekter og forbereder deg på CITA-F sertifisering (Certified IT Architect – Foundation).

Hvem?

Dette er for deg som jobber som utvikler, prosjektleder, informasjonsmodellerer eller prosessutvikler. Du bør ha grunnleggende kunnskaper og erfaring med systemutvikling.

IASA – Grunnkurs for IT-arkitekter

Kurs 21-24 januar 2019, Oslo


 

Dette tar du med deg fra dette kurset:

 • Forstå og anvende grunnleggende modeller og verktøy for IT-arkitekturarbeid
 • Forstå verdien av IT-arkitekturer basert på interessene til ulike interessenter i en aktivitet
 • Undersøke og evaluere kostnader og verdiskaping for ulike alternative løsninger
 • Sørge for at de rette prioriteringen blir gjort for arkitektvalg som balanserer kostnader mot bruksverdier
 • Optimalisere prosjektplanene for å oppnå den rette balansen mellom ressursforbruk og prosjekttid

Innhold og praktisk informasjon

Et systems fleksibilitet, kvalitet, foranderlighet, skalerbarhet og holdbarhet, avhenger av den underliggende arkitekturen. Og en god arkitektur er basert på riktig grunnarbeid. Mangel på arkitekturarbeid resulterer ikke bare i kostbare og ineffektive løsninger, men også i langsiktige problemer som sitter fast i aktivitetene som løsningene vil støtte.

Iasas program gjenspeiler hvordan internasjonale organisasjoner arbeider, som ofte er mer hierarkiske og har et annet syn på hvordan arkitektarbeid skal gjennomføres. Sertifiseringene er derfor egnet for de som ønsker å få en internasjonal kvalifisering.

Iasa – grunnkurs for IT-arkitekter gir deg arkitektutvikling av modeller og verktøy for å utvikle IT-arkitekturer som oppfyller kravene til en moderne virksomhet. Læreplanen er utviklet av IT-arkitekter for IT-arkitekter, som er en av de grunnleggende ideene bak Iasa.

Du bør ha grunnleggende kunnskaper og erfaring med systemutvikling. For å ta kurset og fullføre CITA-F-sertifisering, er det nødvendig med 8-12 timer forberedende opplæringsprogrammer av IASA IT Architecture (IT Architecture Book of Knowledge).

Tid: Mandag 21. – torsdag 24. januar 2019, kl. 09.00 – 16.00
Sted: Dataforeningen, Møllergata 24, 0179 Oslo

Kursholder: Paul Preiss
Arrangør: Dataforeningen
Kontaktperson: Silje Endsjø tlf. 91 90 10 62

CITA-F er en sertifisering som er akseptert og anerkjent i det internasjonale arbeidsmarkedet. Så langt har mer enn 3.000 fagfolk over hele verden blitt sertifisert. Sertifiseringen dekker første nivå av IASAs fem søyler. 

Gebyret for CITA-F-sertifisering er USD 300 og inngår ikke i kursavgiften. Kursdeltakere som ønsker å ta sertifiseringen melder ifra om dette ved starten av kurset. Testen for sertifiseringen gjøres online etter gjennomføring av kurset.

Caset med det fiktive selskapet går gjennom hele programmet og viser praktisk bruk av ferdigheter i arkitektarbeid under en typisk ettårig syklus. 

Før kursstart skal du som deltakende gjennomgå en introduksjon i form av selvstudium som tilbys på nettet. Informasjon og tilgang håndteres av IASA.

Detaljert program

Project Selection

Individuelt og sammen med andre lærer du hvordan du vurderer forretningssaker og lager din egen. Du vil praktisere å prioritere prosjekter og ressurser basert på forretningsnøkkeltall.

Innhold
 • Create/review business cases
 • Calculate and communicate value
 • Prioritize and select Assign architects

Create architecture

I en gruppe vil du utvikle en IT-arkitektur for et av prosjektene du prioriterte. Resultatet vil være en produktspesifikk løsning for en av de forretningsmessige tilfellene du har vurdert, der løsningenes egenskaper er sporbart tilpasset bedriftskravene.

Innhold
 • Capture and analyze requirements
 • Architect master – Generic architecture, Product specific architecture, Architecture prototype
 • Views / viewpoints

Deliver Architecture

IT-arkitekturene evalueres i en felles diskusjon, med en analyse av utfordringer, styrker og svakheter.

Innhold
 • Stakeholder communication
 • Modify and update artifacts
 • Delivery

Manage architecture

Den avsluttende modulen oppsummerer arkitekturarbeidet som er brukt i det projiserte året. Du vil kunne utvikle et veikart for å videreutvikle og forbedre utviklede arkitekturer (med sikte på fleksibel, gjenbrukbarhet, skalerbarhet og så videre), samt hvordan arkitektarbeid kan forbedres.

Innhold
 • Review and analyze value
 • Set architecture goals
 • Update engagement model
 • Communicate value

IASAs fem søyler

Utdanningen er strukturert basert på IASAs grunnprinsipper – søyler – av ferdigheter og evner.

Strategisk bedriftsteknologi

IT-miljø

Kvalitetsegenskaper

Menneskelig dynamikk

Systemdesign

Priser og betingelser

Alle priser er eks. mva. Deltakeravgiften inkluderer kurs, lunsj og pauseservering, kursmateriell: IASAs ITABoK (IT Architecture Book of Knowledge), 1 års medlemskap i IASA. Påmeldingen er bindende. Deltaker som er forhindret fra å delta kan erstattes med deltaker fra samme firma. Tips: Melder du deg inn får du medlemspris på dette og andre arrangement pluss de andre medlemsfordelene. Meld deg inn.

Early  bird – før 3.01.19

Normalpris – etter 3.01.19

Noe du lurer på? Ta kontakt med oss

2 + 8 =

Møt kursholder Barry O’Reilly

Barry O’Reilly is the founder of Black Tulip Technology and creator of ”Antifragile System Design”. He has held Chief Architect roles at Microsoft and IDesign, been Microsoft’s IOT TAP Lead for Western Europe, and Worldwide Lead for Microsoft’s Solution Architecture Community. He has also been a startup CTO, and was a founder of Sweden’s Azure User Group.