Mens de jevnaldrende diskuterte pensjon kjøpte eventyreren Randi Skaug (61) ei øy i arktis. Ønsket var ikke å hoppe av, men å gå noen skritt videre i livet. I løpet av få år er Naustholmen Adventure Island i Steigen etablert som attraktiv opplevelsesdestinasjon og blitt internasjonalt kjent for sin inkludering og bærekraft. Med en sterk visjon, et tydelig konsept, klare verdier og fravær av budsjett har øya blitt en samfunnsmessig bidragsyter med trygg økonomi.
Hva er så den gode grunnen, den som gjør at både gjester og hjelpere vil være en del av Naustholmenkulturen? Hva er det som gjør at gjestene ofte gråter når de drar? Hva er det som gjør at alt ordner seg akkurat her?
De siste årene har vi sett et taktskifte innen digital risiko. Bente Hoff, leder for Nasjonalt cybersikkerhetssenter i NSM vil fortelle om utviklingen i nasjonal digital risiko og hva dette betyr for norske virksomheter.
10:00 - 10:30
Pause
10:30 - 14:40
Parallelle spor: teknologi | prosess | virksomhetsutvikling
15:00 - 15:25
Hvor grønn er egentlig IT-sektoren?
By Ingrid Schjølberg Dekan ved Fakultet for informasjonsteknologi og elektroteknikk NTNU
Framtida er grønn, elektrisk og digital. Men som storforbrukere av digitale tjenester slipper vi ut CO2 og forbruker energi og mineraler. Hva kan vi gjøre med det?
Det interkommunale renovasjonsselskapet Iris Salten (eid av ni kommuner) har tatt i bruk innovative digitale løsninger på avfallsdeponier der IoT, video, droner og avansert kamerateknologi har muliggjort automatiserte prosesser og mer klimavennlig avfallshåndtering. Sammen med Iris er Nordkontakt AS en teknologiutviklingspartner, og bidrar med sin bakgrunn i automasjonsfagene for både å løse og utvikle nytt. Fra enkle komponenter og datafangst til analyse og presentasjon.
Foredragene vil gi innblikk i hvordan ny teknologi kan gjøre hverdagen enklere for ansatte ved renovasjonsanlegg, og samtidig gi økt kvalitet og kontroll for statlige myndigheter.
11:05 - 11:30
Ocean Data Platform – hvordan kraftig plattformteknologi kan gi oss muligheten til å lære mer om havet – og til og med redde det.
Kva har Netflix, Facebook og Youtube til felles med havet? Ingenting. Eller? Vi lever i eit samfunn der vi nærmast drukner i data. Likevel så har vi fortsatt nesten ingen kjennskap til havet. 80% av havet er uutforska. Kva skjer viss vi benytter kraftig plattform teknologi til å lære meir om havet?
11:30 - 12:20
Lunsj
12:20 - 12:45
Hvorfor er MLOps kritisk for å akselerer tiden fra idé til verdi innenfor maskinlæring og AI?
MLOps er en arbeidsmåte og et sett med verktøy som muliggjør skalering av avansert datananalyse ved å korte ned veien fra idé til verdi, og sikre at dette vedvarer over tid. Vi gir et innblikk i hvordan vi jobber med dette i Fremtind, og samspillet mellom vitenskap, innovasjon og verdiskapning.
Det smidige skiftet handler selvsagt om mye mer enn teknologi, men ofte ser man at teknologi faktisk er selve flaskehalsen. Å gi produktteamene den til-enhver-tid riktige verktøykassen for å øke fart, flyt og innovasjonstakt tror vi vil være den store differensiator for virksomhetene i tiden som kommer - i alle sektorer.
Fremtiden tilhører de som kan endre seg raskest, og da må man evne å endre oss på teknologisiden også. Lær mer om Telenor sin strategi ved bruk av Cloud Native skyteknologi, og hvilke erfaringer Sopra Steria har gjort seg på tvers av kunder i digitaliseringen av Norge.
13:15 - 13:45
Pause
13:45 - 14:10
Excavating data from core systems using event sourcing to build technical capital- digging for gold
ERP systems are goldmines full of data-nuggets. These nuggets are hidden deep down under layers of strange database schemas and non-human-readable formats, and often the most important information – the changes, are lost to overwrites. We have found the way to excavate gold.
14:15 - 14:40
Advancing to Cloud 9: deep customization and tech-debt-free migration to cloud native microservices
Adoption of microservices and cloud native is widespread and growing as more companies are modernizing their software practices to be more agile and sustainable to remain competitive. Migrating to cloud needs more advanced approaches to stay ahead: deep customization and tech-debt-free migration!
14:40 - 15:00
Pause og start plenum kl. 15:00
#2 Prosess | dag 1
9. mai
10:30 - 10:35
Velkommen til vårt spor
10:30 - 10:55
Smart Senja – Fremtidens strømnett er datadrevet
By Julien Moisan Seksjonsleder innovasjon og bærekraft, Arva AS
Elektrifisering av samfunnet er kjernen i det grønne skiftet og det viktigste virkemiddelet for nå Norges ambisiøse klimamål. Vi i Arva har ansvar for delen av strømnettet i Nordland og Troms og gjennom Smart Senja prosjektet viser vi hvordan fremtidens energisystem kan se ut.
Samhandling, sanntidsdata og nye forretningsmodeller er noen nøkkelord i dette demonstrasjonsprosjektet som engasjerer hele samfunnet på Norges nest største øy.
11:05 - 11:00
Beyond miljømerking: Ha tillit til markedet og utnytt handlingsrommet
Kommunen har utarbeidet en strategi for grønne innkjøp ihht. kommunens bærekraftsmål. Innlegget vil omhandle hvordan kommunen benytter strategien aktivt for å sikre miljø i anbudsforespørsler og hvordan de jobber på lag med markedet for å oppnå effektive konkurranser.
11:30 - 12:20
Lunsj
12:20 - 12:45
Konkrete og strategiske måter å jobbe med bærekraft på!
Begrepet har blitt utvannet de senere årene, samtidig som kloden brenner. Jeg presenterer noen konkrete, strategiske måter å jobbe med bærekraft på, og lage krav som du kan bruke i prosjekter. Du vil også få en introduksjon og invitasjon til GoForIT – et samarbeid mellom bransjen og akademia
12:50 - 13:15
Kampen for tilværelsen – En ingeniørgigants digitaliseringsreise
By Teresa Valdemarsson Digitaliseringsansvarig kontinuerlig forbedring & læring, Sweco Norge
For å lykkes med digitalisering, må du først og fremst være god med mennesker. Hør digitaliseringsansvarlig Teresa Valdemarsson fortelle historien om hvordan Sweco Norge har multiplisert sin innovasjonskraft.
13:15 - 13:45
Pause
13:45 - 14:40
Paneldebatt: Skjæringspunktet teknologi og bærekraft | Les mer
Debattleder: Stine R. Vikesland
Paneldeltakere:
- Mali Hole Skogen, IKT Norge
- Bernhard Stormyr, Yara
- Ine Charlotte Høyer, Lillestrøm kommune
Digitalisering kan være en katalysator for tiltak som bremser klimaendringene og biologisk mangfold, et verktøy for bedre virksomhetsstyring ved hjelp av effektivisering og optimalisering, et middel til å fremme likestilling, inkludering og gode arbeidsvilkår, og en ryggrad i fremtidens sirkulære forretningsmodeller og økonomi. Å sette på plass løsninger der industrialiseringens innvirkning på miljøet vil ikke være enkelt, og det vil ikke skje over natten. Formålet med debatten er å utveksle ideer, kunnskap og perspektiver på teknologiens rolle for en bærekraftig samfunnsutvikling, på tvers av industri, akademia og offentlig sektor.
14:40 - 15:00
Pause og start plenum kl. 15:00
#3 Virksomhetsutvikling | dag 1
9. mai
10:30 - 10:35
Velkommen til vårt spor
10:35 - 11:00
Digital building blocks to cut CO2 emissions and create new revenue streams
Understand how Digital building blocks can be your unfair advantage when you want to leverage existing business apps in new endeavors.
We invite two of our customers together with our CEO, on stage to discuss and tell how converting data to business events gave them insight and opportunity to evolve and innovate through the value-chain with domain owners and IT together, driving business development.
11:05 - 11:30
Fra vann til vind på mølla: Hvilke ontologier vil drive Norges vindsatsning fortest fremover
Norsk Energi industri står ovenfor en stor utfordring hva anngår det Grønne skiftet. Er det mulig å benytte eksisterende data modeller og strukturer fra Maritime og O&G virksomhet i havvind? Foredraget vil belyse hvordan industrien kan benytte de samme ontologiene på tvers.
11:30 - 12:20
Lunsj
12:20 - 12:45
Bodø er i vinden på mange fronter – nå leder byen også an i et EU- prosjekt for Smartere Vann. Hva innebærer prosjektet, - og hva kan det bety for andre kommuner?
EU prosjektet tar utgangspunkt i seks kystbyer i Europa av ulik størrelse, fra 50 000 til over 1 mill innbyggere, som alle har store ambisjoner om å løse utfordringer de står overfor og bruke det som mulighet til å utvikle og utvikle og demonstrere morgendagens løsninger med innovative teknologi. Byer som er med i prosjektet i tillegg til Bodø er bla Venezia, Alencia og Flandern.
I Bodø skal det i bruk smarte vannmålere hos privathusholdninger, der Bodø kommune jobber i den norske delen av prosjektet nært sammen med Norkontakt, Sintef, NTNU, og med Telenor som partner innenfor kommunikasjon og IoT. Her skal vi teste ut en rekke IOT-sensorer for vannmåling, for å ende opp med en anbefaling for komponentvalg og kommunikasjonsmetode for de ulike bruksområder.
12:50 - 13:15
Hvor vanskelig kan det bli å snike på trikken? Be-Insight - automatisert innsikt i reisestrømmer med maskinlæring
Vi ser på hvordan smarttelefonsensorikk kombinert med annen data og maskinlæringsalgoritmer kan avdekke lokasjon og transportmodus med høy presisjon, for å muliggjøre automatisert billettering. Dataene vil også gi ny og unik innsikt til kollektivaktører for optimalisering av drift og tjeneste.
13:15 - 13:45
Pause
13:45 - 14:10
"Bare en nettside” - Hva skal til for å lykkes på web i dag?
By Marius Røed Head of Xperience Solutions, Sopra Steria
Flere og flere brukereiser starter på nett. Om du er ett legekontor, ett bilverksted, en retailkjede, eller ett konsulenthus, så er ofte nettsiden det første stedet brukeren blir kjent med din virksomhet.
Vi hører gjerne; “vi skal bare ha en ny nettside”. Men det handler ikke lengre om å bare vise informasjon med ett fancy grafisk uttrykk. Det handler om hvordan en kan bevege seg raskere fremover for å møte brukernes økende forventinger, gjennom ett økosystem av tjenester, kanaler, plattformer og teknologier som samspiller for å skape en helhetlig digital brukeropplevelse.
14:15 - 14:40
Inside coaching i energibransjen - Og hvorfor "inside" i dette tilfellet er en god ting...
Enfo er en del av et helt nytt økosystem for smartere utnyttelse av strømnettet, og bidrar dermed til at nettet har nok kapasitet til det grønne skiftet ved hjelp av avanserte algoritmer og maskinlæring.
Victoria Fearnley Landmark, CEO i Enfo, og Bjørn Sloth, Agile Coach og produkteier fra Systek, vil i dette foredraget fortelle om hvordan både ledelse og resten av organisasjonen bidrar aktivt til å forbedre hele prosessen, fra idè/behov til leveranse.
Og hvorfor de mener en coach utenfor teamet ikke vil fungere ...
Tre trender som preger klodens utvikling. Bjørn Taale Sandberg mener digitaliseringen spiller en viktig rolle for vår overlevelse. Han er blant de aller beste på å utfordre og engasjere deltakerne til å mene noe konkret om vår tids store og viktige spørsmål. Opplev et toveis plenumsforedrag til ettertanke på SW2022!
09:35 - 10:00
Det smidige skiftet – Hvorfor er reisen fra smidig team til smidig virksomhet så krevende?
Mange virksomheter har for lengst tatt i bruk smidig metodikk. Flere har erfart at eksperimenter med autonome tverrfaglige team har bidratt til økt leveranseevne i møte med høy endringstakt og behov for å raskt levere verdi til kunden. Men, hvorfor vedvarer ikke disse effektene når eksperimentet skal skaleres til resten av virksomheten?
I dette foredraget vil Trond sette søkelys på erfaringer fra det smidige skiftet og hvorfor det er viktig å ta grep for å unngå de mange fallgruvene på veien.
10:00 - 10:30
Pause
10:30 - 14:40
Parallelle spor: teknologi | prosess | virksomhetsutvikling
15:00 - 15:25
Derfor bør IT-folket til influencerne for å lære en ting eller to om målrettet kommunikasjon!
Hva er det IT-bransjen kan lære av ofte ufaglærte influencere? Influencerne har kommersielle samarbeid med alt fra tannbleking, hudpleie og mote-industrien, til bilbransje, reiseliv og mye mer - og mange av de største har flere følgere, visninger og lesere enn de aller fleste nettavisene i Norge. Hva kan norske virksomheter lære om kommunikasjon, målgruppehåndtering og nytenkning, av disse influencerne? Hvor tekniske oppegående er influencerne, og hvor innovative er de?
I tillegg til å jobbe med sosiale medier for norske virksomheter, er Astrid også juryleder i influencer-prisutdelingen, VIXEN Awards, og skal ta med seg noen funn fra årets gjennomgang av de flinkeste influencerne.
15:30 - 15:55
Uten tech@core får kulturen en mager strategi til frokost
By Torbjørn Larsen Digital Transformation Coaching & Leadership
I møte med det digitale skiftet har de fleste erfart at du ikke kan installere deg til en smartere virksomhet. Digital transformasjon er først og fremst et OU-prosjekt, ikke et IT-prosjekt. Men – uten dyp forståelse for informasjonsteknologi og verdipotensialet som digitalisering kan utløse, så kommer en virksomhet ikke langt i sin omstilling. Og de som ikke byr på en relevant «developer experience» opplever fort talentflukt.
I dette innlegget ønsker jeg å slå et slag for noen sentrale teknologitrender og -anvendelser som jeg mener er avgjørende for å lykkes med digital transformasjon. Jeg vil forklare hvorfor og gi eksempler på hvilken verdi som de bidrar til.
#5 Teknologi | dag 2
10. mai
10:30 - 10:35
Velkommen til vårt spor
10:35 - 11:00
Modellering av regelverk for bruk i digitale prosesser
For noen år tilbake, solgte Torbjørn Larsen, den gang IT-direktør i NAV, at vi skulle doble farten og halvere prisen på utviklingen i NAV.
Men hva legger vi i «fart», hvordan oppnår vi det og hvorfor er dette viktig?
Det er spørsmål jeg håper å kunne svare litt på når jeg skal følge opp presentasjon fra SW2021 om «Hver commit er en ny deploy til prod» hvor jeg delte mine erfaringer fra et produktteam i NAV.
11:30 - 12:20
Lunsj
12:20 - 12:45
Hvordan vi kvitter oss med alle PDF-søknader i NAV på 2-3 år
Ved starten av 2022 hadde NAV fremdeles rundt 250-300 PDF-skjemaer, inkludert oversettelser og andre varianter. Vedlikeholdet var dyrt, brukeropplevelsen dårlig og de var ikke utformet for å brukes med skjermleser (et brudd på forskrift for universell utforming). I dette foredraget skal jeg fortelle om hvordan vi bygger en kraftig skjemabygger, som støtter betinget visning av felter, avansert validering og oversettelser, uten at IT trenger å involveres i byggingen av hvert skjema. På under tre år skal alle PDF-søknadene være historie!
12:50 - 13:15
På rett vei - eller i grøfta med millioner av personopplysninger?
Alle i Norge som har et førerkort eller eier et kjøretøy er kunder i Statens Vegvesen. Tilgangen på millioner av personopplysninger krever solide systemer som sikrer at ingen av våre løsninger får tilgang på mer personinformasjon enn de har behov og hjemmel til. Gjennom Syntopia simulerer vi personhendelser av syntetiske data som gir forutsigbarhet, tilpasningsmuligheter og løser kravet om dataminimering.
Kan man allerede i kassen til en nettbutikk forutsi hvilken dato pakken blir levert på? Når på dagen skjer det? Posten utnytter store mengder data og maskinlæring til å bedre kundeopplevelsen. I denne presentasjonen tar vi tilskueren igjennom hvordan teamet angriper problemer fra et data-perspektiv.
14:15 - 14:40
Hvordan finne relevante forespørsler (RFP) og vinne disse med støtte i avansert språkteknologi (KI/NLP)?
By Stefan Remman og Jon Audun Baar M.Sc. Physics and stud. M.Sc. Robotics and Intelligent Systems og Baar, M.Sc. Mathematics and Artificial Intelligence, Chronos
Hvordan effektivt skaffe seg oversikt over innholdet i hundretalls dokumenter og tusenvis av sider?
I et forskningsprosjekt utvikler vi en løsning for i første omgang å støtte virksomheter i Go/No-go
beslutning, dernest å støtte skrivere i tilbudsprosessen.
Moderne språkteknologi og kunstig intelligens er verktøyene.
Xait, er leverandør av programvare for dokumentbehandling og initiativtaker til forskningsprosjektet.
Aker Solutions, som referansekunde, og Chronos, som leverandør av språkteknologi og kunstig
intelligens, er partnere.
Vi formidler lovende resultater fra prosjektet, samt hvordan resultatene er oppnådd. Vi vil også
beskrive noen av hovedutfordringene man møter i utviklingen applikasjoner basert på språkteknologi
og kunstig intelligens.
14:40 - 15:00
Pause og start plenum kl. 15:00
#6 Prosess | dag 2
10. mai
10:30 - 10:35
Velkommen til vårt spor
10:35 - 11:00
Objectives & Key Results (OKR) - Dette sier forskningen om fallgruver og muligheter
Skal dere også starte med Objective Key Results (OKR) - rammeverket? Knowit og SINTEF har forsket på norske offentlige virksomheter som har tatt i bruk OKR over et års tid. Presentasjonen vil presentere resultater og funn fra intervjuer, og gi en del anbefalinger til hvordan innføre OKR.
11:05 - 11:30
Måling av cyberrisiko blant ansatte – uten å sladre til sjefen
Datatilsynet sin regulatoriske sandkasse for ansvarlig kunstig intelligens ble lansert i 2021. Blant de aller første deltakerne var det norske teknologiselskapet Secure Practice, med et prosjekt omkring profilering av ansatte og hvilken cyberrisiko de utgjør i virksomheten. Hva lærte sandkassen oss?
11:30 - 12:20
Lunsj
12:20 - 12:45
Tema kommer
12:50 - 13:15
Bærekraft i praksis – fra ord til handling i Asker kommune
By Geir Graff Innovation strategist, Portfolio Manager for strategic projects, P3O, Asker kommune
Hva er egentlig bærekraftig utvikling, og hva betyr det i praksis?
Asker kommune har jobbet systematisk med bærekraftig omstilling i flere år, og er en av kommunene i landet som har kommet langt med implementering av bærekraftsmålene i plan og styringssystemer og i praktisk arbeid. Foredraget vil gi innblikk i hva vi egentlig mener med bærekraftig utvikling, hvordan vi jobber med det på systemnivå og i praktisk arbeid.
Valg av riktige IT verktøy setter strøm på en virksomhets verdiskapning. Likevel gjøre det stadig vekk anskaffelser organisasjoner ikke realiserer gevinster av. Prosesstankegang er et enkelt og effektiv hjelpemiddel for å sette økt fokus på og forståelse av hvilke IT-verktøy virksomheten egentlig har behov for. Med prosessen som navet i behovskartleggingen av en anskaffelse, ville kanskje en virksomhets verdiskapning sett annerledes ut?
14:15 - 14:40
Norges første battericelleanlegg: Dekarbonisering av transport- og energisystemer
By Frode Hvattum Senior Director, Business Development in Sustainabilit, Freyr
Global oppvarming er en av vårtids største kriser. Vi må transformere oss til en verden der fornybar energi erstatter fossile energikilder, og da trenger vi muligheten til å lagre store mengder energi. Derfor forventes det i årene framover en sterk økning av etterspørsel etter batterier. For å unngå at vi løser et problem ved å skape andre type problemer, må fremtidens batterier produseres på en mer bærekraftig måte enn i dag.
Med overskudd av fornybar energi, lave energipriser og stort fokus på bærekraft og kvalitet, er Norge et attraktivt land å produsere batterier i. FREYR Battery etablerer nå fabrikker på Mo i Rana og har som mål å være en av Europas ledene battericelleprodusenter. Vi kan med det gjøre et betydelig bidrag til elektrifisering og dekarborisering som verden må gjennom fram mot 2050.
Digitalisering og datafangst er sentralt for at vi i FREYR skal nå vår målsetning om å være aktøren med de laveste kostnadene og utslippene i markedet. Potensialet ligger både i høy effektivitet og kvalitet i produksjon, og det er en like sentral driver i måter vi jobber med leverandør- og produktutvikling på.
14:40 - 15:00
Pause og start plenum kl. 15:00
#7 Virksomhetsutvikling | dag 2
10. mai
10:30 - 10:35
Velkommen til vårt spor
10:35 - 10:55
Overview of Cybersecurity Competence Community Activities and Support for European Cybersecurity Start-Ups
CONCORDIA is a project piloting European Cybersecurity Competence Community (CC). Covering more than 20 countries, CONCORDIA has funding of 16M coming from EU funds and additional 7M Euros coming from national authorities and industry.
So called “Pan-European Cybersecurity Start-Up Community” (PECS-UP) is linked to CONCORDIA vision of agility in technology transfer and market adoption, as well as to external initiatives that provide access to funding, access to market or access to resources for European start-ups.
Start-up support service in CONCORDIA is provided through information, diffusion of best practices and matchmaking, executed in collaboration with entities such as ECSO (European Cybersecurity Organisation) or EIT Digital.
CONCORDIA is also supporting creation of cybersecurity investment platform, aimed to coordinate financing resources and instruments to support the maturation of Europe’s cybersecurity sector through private investment.
10:55 - 11:30
Debatt: Innovasjon: fra enere til enhjørninger – hva bør til? | Les mer
Debatt: Innovasjon: fra enere til enhjørninger – hva bør til? Debattleder
Aljosa Pasic
Deltakere:
• Alexander Haneng, Direktør for Digital innovasjon, Posten Norge AS
• Anne Lise Wall
• Sigurd Løvfall, Chief Digital Officer, Sweco AB
• Marit Rødevand, Co-founder & CEO, Strise
S
11:30 - 12:20
Lunsj
12:20 - 12:45
Tema kommer
12:50 - 13:15
Automatisering og modernisering – hva bør du tenke på?
Automatisering gjør det mulig å overlate rutinepregede oppgaver til maskiner og og la ansatte bruke tiden på saker som trenger det. Utlendingsdirektoratet har erfart nettopp dette. Målet er en mer effektiv saksbehandling som i tillegg gir høyere kvalitet. Men hva skal til for å få til automatisering og hva bør du tenke på? Computas og UDI deler sine erfaringer og konkrete tips til hvordan du kan komme i gang med automatisering i din virksomhet.
13:15 - 13:45
Pause
13:45 - 14:10
Kva skal til for at det offentlege skal tørre å gi rom til nye løysingar og nye leverandørar?
By Sesilie Bjørdal Mobilitetsplanlegger, Oslo kommune Bymiljøetaten
I kommunen ønskjer vi både å fremje innovasjon, men samtidig må vi sikre at fellesskapets ressursar vert brukt på best mogeleg vis. Gjennom tett kontakt med marknaden og Proof of Concept kan vi både bli trygge på løysinga vi vel og samtidig fremje innovasjon.
14:15 - 14:40
Tverretatlig samarbeid i særklasse
By Kristin Halvorsen Daglig leder/Virksomhetsarkitekt, PROMIS Navigate
Kriminalomsorgen utgjør sammen med politiet og domstolene de tre hovedaktørene i straffesakskjeden. Gjennom satsingen ESAS (Elektronisk samhandling mellom aktørene i straffesakskjeden) har disse 3 aktørene etablert den digitale meldingsplattformen Justishub og utviklet sammenhengende tjenester.